Ladislas Starewich, els orígens de l’animació

Per aprendre, sempre hem de tornar als orígens. Aquesta és la idea que plana sobre l’exposició del Centre de Cultura Contemporània (CCCB) Metamorfosis, una mostra dedicada als tres autors més representatius de l’animació amb la tècnica stop motion: Starewich, Svankmajer i els Germans Quay.

Protagonista del film “La mascota”

El pioner i pare de tots ells va ser el polonès afincat a França Ladislas Starewich. Va fer la primera pel·lícula d’animació amb marionetes al 1912 i va aprofitar la seva formació com a entomòleg per traslladar-la als ninots que construïa i que després cobraven vida. Veure un film d’Starevich és entrar en un univers ple de personatges fantàstics, guineus, cavalls, gallines i tota mena d’insectes que actuen i viuen com humans. Sovint va treballar sobre temes de contes o faules, tot i que els seus productes no eren del tot infantils. Per exemple, sorprén veure un veritable número de revista musical amb un grup de guineus ballant vestides com si fossin unes vedets del Folies Bergère.

Un dels films d’Starevich més aclamats és La mascota (Fétiche) del 1933, que explica les peripècies d’un gos que és venut fins que retroba el seu propietari, un noi cec. La història està explicada amb un sentit de l’humor tan fresc que enganxa l’espectador a la primera. La música té una importància cabdal en una pel·lícula sense diàleg i tot plegat desperta ràpidament la tendressa del públic. Val la pena destacar una de les primeres escenes, en què el gos juntament amb altres animals salta d’un camió en marxa. Són imatges tan plàstiques i expressives, amb un ritme tan modern que si no fos pel blanc i negre i la textura de la cinta diríem que és del segle XXI.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s