Una gran besada al centre de Barcelona

Els actes de commemoració del Tricentenari del 1714 inclouen tota mena de formats i l’art n’és un. Dins del programa, aquest juliol s’ha inaugurat un fotomural de l’artista Joan Fontcuberta a la Plaça d’Isidre Nonell, a tocar de la Catedral de la Barcelona. L’obra és un mosaic de ceràmica que representa la imatge d’una besada on només es veuen els llavis. Aquesta és la imatge que es contempla des de lluny. Un cop t’hi acostes, descobreixes que en realitat està format per més de 4.000 imatges que reprodueixen les fotografies que els ciutadans van enviar a El periódico fa mesos.

Primera reparació del fotomosaic de Fontcuberta. Font pròpia.

En la convocatòria feta pel diari es demanava una imatge que respongués a la pregunta: “Què significa per a tu ser lliure?” que s’havia de fer arribar per correu electrònic, Twitter o Instagram. D’aquesta manera, el foto mural és la representació de més de 4.000 idees de llibertat i es correspon amb el lema del Tricentenari, “Viure lliure”. I per què Fontcuberta va composar una besada amb aquestes fotografies? Segons l’autor, va fugir de la iconografia èpica habitual del 1714. Volia transmetre un valor d’unió, de passió i d’afecte vers el futur i així queda remarcat en el títol de l’obra: El món neix a cada besada.

Joan Fontcuberta és un dels fotògrafs catalans de més prestigi internacional, guanyador del que es considera el Nobel de la fotografia, el Premi Hasselblad l’any 2013. Per construir la imatge final, l’autor ha fet servir una tècnica habitual en les seves obres en què un programa informàtic agrupa les diferents fotografies en funció del color per aconseguir la figura desitjada. El repte per aquesta obra ha estat traslladar la imatge a un material desconegut per al fotògraf, la ceràmica. Un parell de setmanes després, ja es pot comprovar la dificultat de l’obra. Algunes peces de ceràmica ja han hagut de ser reemplaçades. El món neix a cada besada és una obra que es mantindrà permanent en un lloc prou visible per a turistes i barcelonins, encara que les terrasses dels comerços de la Plaça d’Isidre Nonell la deixen més amagada del que molts pensaven.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s