En defensa de la transparència: Fundación Ciudadana Civio

Fundación Ciudadana Civio és una entitat sense ànim de lucre que defensa la transparència total de les institucions democràtiques i el lliure accés a les dades públiques. Intenta promoure també una actitud activa i més participativa de la ciutadania. Està formada per un equip de 5 persones de diferent orígen, bàsicament periodistes i enginyers informàtics, i que caracteritza la seva metodologia de treball: el periodisme de dades i la investigació. Per poder treballar amb la quantitat d’informació que gestionen les administracions públiques, Fundación Civio construeix unes bases de dades molt potents que els permet encreuar elements de maneres diferents. Així, el ciutadà en pot treure les seves conclusions.

Aquest és un aspecte important de la filosofia de la fundación: treballen amb dades oficials i contrastades, obviant les fonts habituals dels mitjans de comunicació i als mateixos mitjans, fet que els atorga una imparcialitat envejable. Per arribar a tots els públics, la presentació dels projectes és molt acurada, visualitzant els resultats de les investigacions d’una forma comprensible, senzilla i atractiva per a qualsevol. Utilitzen tota mena de formats: blogs (El BOE nuestro de cada día), fotografies (Fotomandón), formularis (Dónde van mis impuestos? o El indultómetro) i, evidentment, infografies (Quién manda?).

 

La filosofia, la metodologia i el contingut dels projectes que realitzen són impecables. És difícil trobar-hi cap aspecte negatiu. Només en comentarem un de ben petit. En el blog El BOE nuestro de cada día, es fa un ús injustificat de la negreta que podria resultar tendenciós, concretament a “El Banco de España impone una multa de 85.000 euro al
exvicepresidente de Caja Castilla-La Mancha”. El post comença amb una sèrie de dades que retraten el personatge, incloent-hi la militància al PSOE. El text posterior destaca en negreta ítems que, fent una lectura ràpida, pot donar a entendre que la militància de l’ex vicepresident té alguna relació amb les seves activitats irregulars i la sanció, però no és cert. En canvi, semblaria molt més rellevant el fet que Federico Andrés Rodríguez Morata formi part d’una agrupació anomenada Foro Ético para la regeneración democrática, que es proclama preocupada per la corrupció política. Això és molt més qüestionable que la seva militància en un partit, sobretot tenint en compte la coneguda vinculació de les caixes d’estalvis amb les administracions públiques i els partits polítics.

2 thoughts on “En defensa de la transparència: Fundación Ciudadana Civio

  1. Soc la actual secretaria de Foro Ético i al senyor Rodríguez Morata ja no forma part de l’Associació. De fet no ha participat mai ni el conec personalmente, pero a Foro Ético som mes de 150 associats, gent que treballem de forma voluntària i que no tenim res a veure amb aquest tipus d’actuacions
    Salutacions

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s